Naar de website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Liesbeth Bos

 

Kracht van eenvoud en kwetsbaarheid

Sinds 1988 maakt Liesbeth objecten in haar eigen atelier, autonoom of in opdracht. Zij bouwt haar werk met de hand op uit rollen klei. Het leven zelf, de natuur en spiritualiteit, inspireren haar tot de beelden die zij maakt. Haar werk ontstaat voor een belangrijk deel intu´tief, voor haar vaak heel verassend. Kenmerkend voor haar beelden is de organische, aardse, sobere uitstraling.
De pot is in haar ogen een universeel oerbegrip dat historisch gezien verwijst naar leven. Leven mogelijk gemaakt door voedsel dat bereid en bewaard kan worden in potten en ritueel gebruik van potten dat wijst op geestelijk leven. Aanvankelijk maakte Liesbeth vooral grote potten, met als missie de pot tot beeld te verheffen. Daartoe maakte zij zelf een grote gasoven, waarin zij objecten van anderhalve meter hoog en met een diameter van 70 cm kan stoken op 960 graden Celcius, de zogenaamde aardewerk- temperatuur.


3 werken van Liesbeth Bos

Liesbeth Bos, "Aandachtig leven"
"Aandachtig leven III"
hoogte 85 cm
Liesbeth Bos, "Crone"
"Crone"
hoogte 75 cm
Liesbeth Bos, "Drie-eenheid"
"Drie-eenheid II"
hoogte 110 cm

 

Nog steeds oefent de potvorm aantrekkingskracht uit op Liesbeth. In de loop der jaren zijn daar echter andere vormen bijgekomen en maakt zij verschillende families werk naast en door elkaar. Zoals bv de spiraal, deze vorm duikt regelmatig weer op. Intussen stookt Liesbeth haar werk elektrisch op hogere temperaturen (waardoor het ook vorstbestendig is). Hierdoor kan dit werk ook buiten tentoongesteld worden.

In haar werk toont Liesbeth de kracht en schoonheid van eenvoud en kwetsbaarheid. Voor haar heeft dit te maken met de essentie van leven. Het gaat over Oer, Ontwikkeling, Inhoud en Evenwicht.

 

Liesbeth Bos, "Innerlijk weten"
Liesbeth Bos, "Innerlijk weten II"
hoogte 45 cm; keramiek
te zien tijdens de expositie in Museum de Casteelse Poort in 2012

 

Expositie:

Van 15 januari t/m 19 februari 2012 exposeren Wil Lof (schilderijen) uit Leersum, Margreet Takken (sieraden van glas) uit Wageningen en Liesbeth Bos (keramiek) uit Delfgauw in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

De opening is op zondag 15 januari om 16.00 uur.

Geweest:

Van 28 september - 9 november 2008: Arjan Moscoviter (schilderijen) uit Arnhem, Leny van Elk (werken op papier) uit Leur, Frans Janssen (sieraden) uit Arnhem en Liesbeth Bos (keramiek) uit Delfgauw exposeerden in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

Klik hier voor de foto's van deze opening.