website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Anneke Bruin


Als kind liep Anneke Bruin al vol verwondering door de natuur. Zij verzamelde bloemen, mooie zaden, stenen, bladeren. Later, op de kunstacademie van Maastricht koos zij voor de opleiding Edelsmeden.


Anneke Bruin, "Lampion oorbellen"
Anneke Bruin, "Lampion oorbellen"
zilver en porselein; oorsieraden

 

Anneke Bruin, "Oorbellen"
Anneke Bruin, "Oorsieraden katjes"
goud of zilver; oorsieraden

Lampionnetjes

Ze liggen te wachten,
op oren die ze willen dragen.

... Uitdagende lampionnetjes
licht als een veertje,
zo anders dan anders.

Mijn tuin komt tot leven,
aan het oor van de vrouw,
die dit kleinood gaat dragen.

Nicolette Verkleij
26 februari 2012


Na een paar jaar ontstond de behoefte om vrijer te werken en stapte ze over naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanwege haar fascinatie voor ambachtelijkheid, authenticiteit en andere culturen creŽerde zij een mogelijkheid om stage te lopen bij een traditionele bronsgieter in Kameroen. Na de academie reisde Anneke veertien maanden door AziŽ en volgde lessen bij verschillende kunstenaars in India en Nepal. Hierdoor leerde zij een groot aantal traditionele technieken.


Anneke Bruin, "Halssieraad"
Anneke Bruin, "Silent White"
jobstranen, porselein, zilver en parels; halssieraad

In de jaren na haar afstuderen heeft haar werk steeds meer eigenheid gekregen en staat de gekoesterde verwondering over de natuur weer helemaal op de voorgrond. Ze maakt mallen van exotische zaden en stenen en giet die vol met porselein. Zo ontstaan koralen en zaden van een nieuw materiaal. Anneke combineert deze porseleinen vruchten met materialen als lava, zilver, parels en edelstenen. Ze zaagt, smeedt en soldeert het zilver tot medaillons, schakels en grote fibulaís (mantelspelden of broches). Ze geeft deze traditionele spelden op geÔnspireerde wijze een florale uitstraling. Zo combineert zij oude tradities en fascinaties tot verrassend nieuwe vormen.


Anneke Bruin, "Halssieraad"
Anneke Bruin, "Zilverkant"
zilver, lava en parels; halssieraadExpositie:

Van 26 februari t/m 25 maart 2012 exposeren Aart Boer uit Heelsum, Gerrie Ploeg (beelden) uit Ede en Anneke Bruin (sieraden) uit Amsterdam exposeren in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

De opening is op zondag 26 februari om 16.00 uur.