Website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Bart Ensing

 

Bart Ensing maakt oorspronkelijke beelden van in de natuur gevonden hout. Zijn werk komt op organische wijze, duidelijk met gevoel, tot stand. Dat is in het werk terug te zien en te voelen. De meeste werken horen binnen te staan, maar hij maakt ook werken voor in de tuin of openbare ruimte. Ook maakt hij verrassende mens- en dierfiguren van afgedankte meubels.

 

Bart Ensing"Slangenmens"
Bart Ensing, "Slangenmens"
58 x 33 x 30 cm; wortelstuk van een appelboom

 

De uiteindelijke vorm van het beeld wordt bepaald door de vorm van het ruwe hout, wat daarvan overblijft na verwijdering van de slechte delen, zijn blik en keuzes, en soms onverwachte gebeurtenissen (bv. breuk). Bij het afwerken komt daar het voelen bij; vloeiende lijnen, prettige vormen. Zijn werk beeldt vaak mensen of dieren uit. Ingetogen en naar binnen gekeerd, of uitreikend naar de hoogte. Een ander deel is (geheel) abstract, afhankelijk van eigen vormen van het hout en het zoeken naar vloeiende lijnen en vlakken.

 

Bart Ensing"Beukenvrouw;
Bart Ensing, "Beukenvrouw"
53 x 32 x 21 cm; beukenhout

 

Bart werkt zonder vooropgezet plan, hij laat zich inspireren door het hout. Soms ziet hij in het hout een figuur die hij wil uitwerken, soms alleen een mooie lijn. Al werkend krijgt het uiteindelijke beeld vorm, soms heel anders dan Bart oorspronkelijk had voorzien.

 

Expositie:

Van 23 november t/m 11 januari 2015 exposeren Wil Lof (schilderijen) uit Leersum, Bart Ensing (houten beelden) uit Culemborg en Indiva (Astrid Hut, sieraden) uit Heelsum in Galerie het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.


Voorbeeld in Kunstagenda 2015