Naar de website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Nienke Faber

 

Het terugkerende thema in het werk van Nienke Faber is de tors. De tors van een vrouw in een sierlijke, tedere en sensuele houding. Met die houding drukt zij de essentie en het universele van de mens uit, daarmee ook liefde, trots of het zijn. In alle eenvoud en ontdaan van franje.
De beelden zijn vereenvoudigd van vorm en sterk van lijn. Te zien is een verstilde beweging in een vorm. Een vorm die een altijd toegankelijke ruimte omsluit.


 

Nienke Faber, "Torso"
Nienke Faber, "Torso"
hoogte 40 cm; keramiek, chamotteklei, engobes

 

Nienke Faber, "Torso" (achterkant)
Nienke Faber, "Torso" (achterkant)
hoogte 40 cm; keramiek, chamotteklei, engobes

 

 

Natuurlijke groeivormen zijn een ander geliefd thema. Grote objecten met grove en gladde delen, die doen denken aan schelpen of fossielen. Op zoek naar de oorsprong, de oervorm. Maar ook op zoek naar spanning tussen binnen en buiten, tussen glad en ruw.

 

Nienke Faber, "Drie-eenheid"
Nienke Faber, "Drie-eenheid"
hoogte 14 cm, breedte 20 cm; keramiek, engobes

 

Nienke Faber, "Juichend"
Nienke Faber, "Juichend"
hoogte 39,5 cm; keramiek, engobes, zaagsel

 

 

Zowel haar keramisch werk als haar bronzen vormen een eerbetoon aan het materiaal. Juist de uitdrukking van het materiaal probeert zij te behouden en te benadrukken door de bewerking van de huid. De objecten worden veelal in de rookoven gestookt of raku gestookt.

 

Nienke Faber, "Opening"
Nienke Faber, "Opening"
hoogte 32 cm; brons

 

Expositie:

Van 7 oktober - 18 november 2012: Nienke Faber (keramiek en brons), Lucia van Amsterdam (schilderijen) beiden uit Valburg en Sonja Reedijk (sieraden van o.a. handgeschept papier) uit Bunde exposeren in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.
De opening is op zondag 7 oktober 2012 om 16.00 uur.