website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

July LeesbergHet Nieuwe Nederlandse Landschap

In haar werk verbeeldt July het Nieuwe Nederlandse Landschap. De ideeėn ontstaan veelal tijdens lange zeiltochten. Het licht en het weidse uitzicht geven haar inzicht. July schildert wat zij ziet, het landschap waar zij in leeft. Zij romantiseert niet, laat de groene natuur het veld ruimen. Deels ontsnappen de beelden wel aan de werkelijkheid. Ze maken een gedachtesprong, onthullen een verlangen, of verwijlen een tijdje in een mogelijke toekomst.

 

July Leesberg, "Horizon Ijmuiden"
July Leesberg, "Horizon IJmuiden"
55 x 200 cm;  acryl op doek

 

July hoeft niet verder meer te reizen. Van alle landschappen die zij uit de lucht bekijkt is het Nederlandse landschap toch het spannendst. De Nederlander houdt haar land vakkundig in bedwang. Nergens anders is de mens zo aanwezig in de technische vormgeving van het landschap, als in Nederland.

Eenmaal geland blijkt het Hollandse landschap modern en dynamisch. Vol uitdaging, verrassing, en verwarring. Wie zijn ogen ervoor opent ziet wonderlijke dingen. De hemel zit permanent vol krassen, en boven de grote steden kleurt hij ’s nachts oranje. Een lege horizon kan van het ene jaar op het andere in een eindeloze stad veranderen. Snelwegen zijn om op stil te staan. Tijd om uit te kijken: niet op weilanden of de natuur, maar op uitgestrekte computerontwerpen.
July ziet het gebeuren en het boeit haar. Zij probeert te verbeelden wat het met haar doet.

Museum koopt schilderij `Manhattan aan de Rijn 2“ van July Leesberg.

Museum De Casteelse Poort in Wageningen heeft het schilderij “Manhattan aan de Rijn 2` aangekocht, een schilderij van de Wageningse kunstenares July Leesberg. Daarmee zet het museum opnieuw een stap in de richting van een eigen collectie Wageningse kunst.

Hier kunt u lezen wat Piet Aben over July Leesberg geschreven heeft.


July Leesberg, "Manhattan aan de Rijn 1"
July Leesberg, "Manhattan aan de Rijn 1"
40 x 50 cm;  houtskool, eitempera en acrylverf op katoen


Hier is nog meer kunst van July te zien.


Installatie Geluidlandschappen:

De installatie bestaat uit drie delen: een rumoerig stilleven en twee zwijgende geluidlandschappen. Het filmpje "Stilleven" toont het water van de rivier de Rijn. De ogenschijnlijk rustige sfeer komt niet zo tot zijn recht omdat de ruimte eromheen erg op zijn Nederlands gebruikt wordt.
De twee bijbehorende schilderijen lijken stil. Maar in werkelijkheid zijn het visuele representaties van geluiden uit de film.
In november te zien tijdens de tentoonstelling in museum de Casteelse Poort.


'Stilleven' op YouTube
Fragment van de film "Stilleven" gemaakt door July Leesberg en Bert HermelinkJuly Leesberg; Fragment van Boten - aken Expositie:

Van 25 november - 13 januari 2013: July Leesberg en Eveline ten Haaf (project: Foodlab) beiden uit Wageningen exposeren in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.
De opening is op zondag 25 november 2012 om 16.00 uur
.


Voorbeelden in Kunstagenda 2004 en 2008