Website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Pauline Luijben


In 2001 is Pauline begonnen om plekken te zoeken waar zij zich thuis voelt. Dat zijn plekken waar je in het zachte gras wilt liggen, waar je je gestreeld voelt door een zacht briesje en de zon je zacht verwarmt. Het zijn plekken waar je je één voelt met het geheel.
Pauline fotografeert, selecteert de foto's en snijdt ze uit tot wat zij een interessant uitgangspunt voor een schilderij vindt. Zij prepareert haar doeken dun en werkt, vaak met sterk verdunde verf, laag over laag tot het schilderij haar precies dat heerlijke gevoel geeft dat zij voelde toen zij die plek ontdekte. Maar het is dan al lang niet meer de plek waar Pauline de foto maakte; het is een plek geworden waarvan zij de zachtheid en de intensiteit nog dieper beleeft.


Pauline Luijben, "In het water van Matanze"
Pauline Luijben, "In het water van Matanze"
110 x 160 cm; acryl op doek


Telkens als Pauline haar atelier binnenstapt, komt zij thuis. Nadat zij zich zoveel jaren omringd heeft met de lege landschappen die zij maakte, begon Pauline de sfeer, behalve als een prettige verbondenheid, ook als erg stil te ervaren. Dat bracht haar op het idee dat zij die verstilde sfeer zou kunnen veranderen als zij iets anders zou maken en zij begon met het schilderen van portretten. Als zij nu haar atelier binnenkomt, ziet zij landschappen én mensen die plezier, energie en uitdaging uitstralen. Blijkbaar bestaat er voor Pauline nog een andere manier van thuiskomen.


Pauline Luijben, "Clementienne"
Pauline Luijben, "Clementienne"
100 x 100 cm; acryl


Voorbeelden in Kunstagenda 2005 en 2017