Website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Markó Markov

 

De kunstenaar Markó Markov is geboren in Sofia, Bulgarije en sinds 1995 woonachtig en werkzaam in Nederland. Hij voltooide in in 1974 zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in de richting monumentaal beeldhouween en heeft specialisaties in brons, glas en keramiek. Van 1977 tot 1985 was hij docent beeldhouwen aan de Hogeschool voor Architectuur en Stedebouwkunde in Sofia.
Studiereizen en exposities brachten hem naar West-Europa, waar hij in 1994 in Wageningen bleef hangen.

Markó Markov
Markó Markov

Markó drukt zijn bewogenheid en bevlogenheid uit in beelden die de kenmerken en sporen dragen van oudheidkundige bodemvondsten - fragmenten van lichamen, koppen, ornamenten, symbolen met rituele betekenissen. Zijn objecten lijken aangetast en beschadigd door de tijd. Gehavende gezichten doemen op en sommige beelden zijn doorboord met gaten. Al die artistieke ingrepen laten zien dat het om kunst gaat met een lange geschiedenis. In de beelden van Markov ligt voor een belangrijk deel de Bulgaarse geschiedenis opgesloten, maar tegelijkertijd zijn ze tijdloos en universeel. Zijn beeldtaal is van alle tijden en culturen.

 

Expositie:

Van 6 oktober t/m 17 november 2013 is er een expositie van Markó Markov uit Wageningen in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

Jean Gardeniers, voorzitter van Museum De Casteelse Poort opent deze tentoonstelling op zondag 6 oktober 2013 om 16:00 uur.