website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Gerrie Ploeg


Als je naar de beelden van Gerrie kijkt, is de vraag wat ze uitdrukken niet gelijk beantwoord. De beelden, die zij maakt, zijn gevuld, veelal rond en beweeglijk. Ze stralen vitaliteit uit en nodigen uit aangeraakt te worden. De maakster is geïnteresseerd in hetgeen de beelden bij een ander teweeg brengen.


Gerrie Ploeg, "Zonder Titel"
Gerrie Ploeg, "Zonder Titel"
h 20 x l 28 x d 22 cm; beeld van klei

 

Gerrie PLoeg, "Zonder Titel"
Gerrie Ploeg, "Zonder Titel"
h 20 x l 28 x d 22 cm; beeld van klei

 


Haar handen zijn het middel voor het creëren van kwaliteit en schoonheid, of het nu in de tuin, keuken of kunst is. Gerrie brengt speelsheid en beweging tot uitdrukking. Langdurig kijken maakt de toeschouwer stil. Dan lukt het haar met de kracht van de steen tederheid en kwetsbaarheid zichtbaar te maken. Hoewel het verstaan van de beelden niet lukt met oppervlakkig kijken, drukken ze wel eenvoud en vanzelfsprekendheid uit.Gerrie Ploeg, "Zonder titel"
Gerrie Ploeg, "Zonder Titel"
h 19 x l 47 x d 23 cm; albast

Het creatieve proces komt meestal op gang als Gerrie iets ziet dat haar raakt. Een eerste opzet maakt ze vaak in klei of was, daarna verandert het nogal eens. Tijdens het beeldhouwen spelen verrassingen een grote rol. De schrik, als er teveel van de steen afbreekt, die ze even later ervaart als onvoorzien cadeau. Zij kan niet voorbijgaan aan de zeggingskracht van de steen. Deze zal mede bepalen hoe het beeld wordt. Tijdens het afwerken verwondert Gerrie zich regelmatig over het kloppende lijnenspel in de steen. Haar schoonheid geeft deze bloot, karakteristiek bij het ontstane beeld. Het afwisselend aangaan en loslaten van het “beeld” is voor Gerrie belangrijk in dit proces.Expositie:

Van 26 februari t/m 29 maart 2012 exposeren Aart Boer uit Heelsum, Gerrie Ploeg (beelden) uit Ede en Anneke Bruin (sieraden) uit Amsterdam exposeren in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

De opening is op zondag 26 februari om 16.00 uur.