website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Sonja Reedijk


Sonja is in 1991 met lessen kalligrafie begonnen en volgde verschillende workshops.
Zij volgde een opleiding vrije grafiek aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten (SAPK) te Genk (B), afgestudeerd met laureaat (2006). Hierna heeft ze op de SAPK de 2-jarige vervolg opleiding Specialisatie Grafiek en Papierscheppen gevolgd.
De interesse voor letters, tekens en beweging begon eigenlijk al bij haar opa. Hij schreef zulke mooie letters en sneed ze ook zo mooi uit in hout. Ze heeft daar met open mond naar staan te kijken en dacht: zoiets wil ik later ook gaan doen.
Een verdere zoektocht naar de ontwikkeling van tekens, het schrift en de beweging van de mens blijft een inspiratie voor haar werk.


Sonja Reedijk, "Primitive expressions"
Sonja Reedijk, "Primitive expressions"
37 x 49 cm; ets, reliëf


Haar voorkeur gaat uit naar abstractie, maar soms is de figuratieve impressie nog aanwezig. Graag werkt ze met structuur en sprekende kleuren. Grafiek en collage zijn daarom een grote plaats in haar werk gaan innemen. De omzetting van haar ontwerpen naar de grafische technieken is een enorme uitdaging en ook deze ontdekkingstocht is voor haar nog lang niet ten einde.
Het gebruik van de druktechniek vindt ze interessant om van een afbeelding de mogelijkheden te onderzoeken en niet zo zeer om de herhaalbaarheid toe te passen.


Sonja Reedijk, "Quipo - lost culture"
Sonja Reedijk, "Quipo - lost culture"
32 x 23 cm; zeefdruk, handgeschept papier


Sieraden van Sonja Reedijk

De papierkralen zijn gemaakt van o.a. handgeschept papier, papier bewerkt met acrylinkt of een zeefdruk. Vervolgens zorgvuldig in verschillende maten en vormen gesneden en opgerold. Daarna eventueel nog verder bewerkt met acrylverf.
Om de sieraden tegen vocht e.d. te beschermen worden ze duurzaam gemaakt met twee tot drie lagen acryllak waardoor ook de kleuren optimaal tot hun recht komen.

Sonja Reedijk," Sieraad van handgeschept papier"
Sonja Reedijk, "Ketting Rood-Wit"
lengte 55 cm; handgeschept papier, hout en papierkralen

 

Sonja Reedijk," Sieraad van handgeschept papiers"
Sonja Reedijk, "Ketting Crème - Bruin"
lengte 59 cm; handgeschept papier, parel en rocaille

 


Expositie:

Van 7 oktober - 18 november 2012: Nienke Faber (keramiek en brons), Lucia van Amsterdam (schilderijen) beiden uit Valburg en Sonja Reedijk (sieraden van o.a. handgeschept papier) uit Bunde exposeren in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.
De opening is op zondag 7 oktober 2012 om 16.00 uur.


Voorbeeld in Kunstagenda 2008